• + 48 535 333 905
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Mikołaj Rey odkrywa nasz Kumpiak Podlaski

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

O Kumpiaku, czyli szynce wieprzowej długo dojrzewającej widzom DDTVN opowiadał Mikołaj Rey. 

Mikołaj Rey gościł w naszym rodzinnym domu w Pawełkach, gdzie Łukasz Ancypo opowiedział mu o zapomnianym już podlaskim specjale, jakim jest długo dojrzewająca szynka wieprzowa, w gwarze nazywana Kumpiakiem. Wizytę Reya uwieńczyło wspólne gotowanie z szynką w tle – Panowie przygotowali risotto z kurkami, karczochem oraz Kupiakiem, a także podsmażane szparagi zawinięte w Kumpiak i oprószone tartym parmezanem. Odcinek programu jest dostępny tutaj.


© 2019 Ancypo. Wszystkie prawa zastrzeżone.